Pokud máte fotovoltaiku, pak LEX OZE III je zákonem pro vás

Vláda nedávno předložila návrh novely Lex OZE III, navzdory nedávnému zavedení Lex OZE II. Třetí novela energetického zákona č. 458/2000 Sb. má za cíl urychlit rozvoj obnovitelných zdrojů energie a očekává se, že nabude účinnosti začátkem příštího roku.


Jedním z hlavních cílů novely je upravit agregaci, akumulaci a flexibilitu, což je požadavek Evropské unie. Česká republika čelí hrozbě miliardových pokut od Evropské komise nebo pozastavení dotací, pokud novela nebude rychle přijata.

Lex OZE III bude stanovovat jasné postupy pro akumulaci elektřiny, což umožní uživatelům ušetřit náklady na energii. 

Dále novela reguluje energii, což umožní zákazníkům lépe regulovat vlastní výrobu a spotřebu energie z obnovitelných zdrojů.

Pro majitele fotovoltaických elektráren bude novela znamenat další možnosti úspor a využití jejich zařízení. Díky novým pravidlům pro akumulaci elektřiny budou moci majitelé fotovoltaických elektráren efektivněji využívat přebytečnou energii, kterou jejich zařízení vyprodukuje. To může zahrnovat možnost uskladnění energie pro pozdější využití nebo dodávání přebytečné elektřiny do sítě v době, kdy je to potřeba pro stabilitu celé sítě.

Novela Lex OZE III bude rovněž podporovat volně stojící bateriová úložiště. Ty umožní majitelům fotovoltaických elektráren nejen ukládat energii pro vlastní potřebu, ale také sdílet energii s ostatními v rámci nových energetických komunit. Tato iniciativa může vést k vytvoření komunitních sítí, kde se členové mohou podělit o energii a vzájemně si pomáhat s pokrytím svých energetických potřeb.

Celkově novela Lex OZE III posiluje možnosti využití obnovitelných zdrojů energie a přispívá k větší udržitelnosti a efektivitě energetického sektoru v České republice.

ZPĚT NA BLOG

Kontaktujte mě

Vyplňte, prosím, formulář níže. Je nutné vyplnit alespoň jméno, PSČ a e-mail nebo telefonní číslo.


Chci limitovanou nabídku

Zanechte nám na sebe kontaktní údaje a obchodní zástupce vás brzy kontaktuje s limitovanou nabídkou. I vy můžete získat realizaci elektrárny do 30 dnů, jinak zdarma!


Technické šetření

Provedeme přibližně hodinové technické šetření ve vaší nemovitosti, na jehož základě vám připravíme nabídku šitou přímo na vaši střechu. Vše je nezávazné a nyní jako časově omezená nabídka zcela zdarma.


INFO PRO KLIENTY
EH MALINA